2 Ekim 2017 Pazartesi

ANNA KARENİNA

KİTAP+FİLM


Anna evli ve çocuğu olan bir kadındır. Bir gün Vronski ile karşılaşırlar ve birbirlerine aşık olurlar. Anna her ne kadar duygularından kaçmaya çalışsa da Vronski aşkının peşinden koşmaktadır. Vronski  bir subaydır ve terfi almasına rağmen Anna'dan uzağa yani taşraya gitmek istemez. Anna duygularına daha fazla karşı koyamaz ve Vronski'yle birlikte olmaya başlar.Bir gün cesaretini toplayıp kocasına her şeyi itiraf eder. Rus yasalarına göre kocasını aldatan bir kadın çocuğundan da uzaklaştırılır. Anna sırf çocuğundan ayrı kalmamak için bir mühlet daha  kocasına katlanır. Fakat üzüntüden hasta olup yataklara düştüğünde kocasına oğlu Seryoja için ölebileceğini ama bu olanlara daha fazla katlanamayacağını söyleyerek Vronski'yle birlikte güneye yerleşir. Belli bir süre orada kaldıktan sonra dayanamayıp tekrar Petersburg' a dönerler. Fakat Anna artık toplum tarafından dışlanan,aşağılan ve kötü gözle bakılan bir kadındır.Elinde sadece Vronski kalan Anna onu kaybetmekten o kadar korkar ki sürekli gereksiz yere kıskançlıklar yapmaya başlar.Bu kıskançlıklar o kadar büyür ki Anna en son kendini bir trenin altına atarak yaşamına son verir.
Bir de kitapta Levin karakteri vardır. Levin'in aslında Tolstoy'un kendisi olduğu söylenir. Levin aslında bir soylu olmasına rağmen Petersburg'ta  yaşamayı reddedip köyde çiftçilikle uğraşmaktadır. Öyle ki köylülerle çapa dahi yapar. Çünkü kendini onların efendisi ya da sahibi olarak görmek istemez. Köylüler ona babanız böyle değildi biz buna alışık değiliz Bey dediğin Bey gibi olmalı deseler de Levin onlara şu cevabı verir; babam sizin  sahibiniz di ben değilim o daha mı iyiydi diye sorar.

Bir de filminden bahsetmek istiyorum.Filmi izlerken kendimi dev bir tiyatroda müzikal izliyormuşum gibi hissettim.Tek kelimeyle muhteşem bir film olmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder